Mongoliet

HEJ!
Vi vet, uppdateringen har pa bloggen har varit lite dalig. Sa har kommer en liten sammanfattning om vad som skett. For att det ska bli ratt far vi val borja med vad som hande i Mongoliet.

Gransovergangen Ryssland - Mongoliet tog runt  10 timmar. Knarkhundar och ryska granssoldater kikade genom vagnen bade en och tva ganger, men det var anda ganska smartfritt, forutom att det tog san sjuk lang tid. Men med ol pa 5 litersflaska, gitarr, munspel och skojj folk sa gick det absolut bra!




Val framme i Ulanbataar klev vi av taget med bara nagra timmars somn i kroppen, och blev korda direkt till nationalparken. Mongoliets vagar kan vara bland de samsta i varlden. Sa inte nog med att det skumpade loss vara bakfulla magar, chaffisen korde som en galning att bultarna lossnade helt fran ena bakhjulet. Efter att Jocke kastat opp fick vi lite vila innan lunch. Pa grund av att bilen gick sonder ersattes varan eftermiddags biltur runt nationalparken med varsin hast som agdes av en nomad. Sa upp pa hastryggen och red runt i flera timmar. Det var lange sen jag sag nagot sa kul som nar Jockes hast borjade gallopera! Det var iaf helt underbart att rida runt i parken utan att se nagra andra folk an nomaderna som bodde i sina gers.


Efter turen i nationalparken akte vi till ulanbataar, en stad dar varenda javla asiat forsoker lura dig!
Bilderna ni ser har nedanfor, ar fran en tur vi tog till ett buddhistisks monument med gamla ruiner av kloster. Forst fick vi aka lokalbuss sen fick vi lifta med tva gubbar (som enda kostade 5000 tucruc) 5ggr sa mkt som lokalbussen. Sen val pa plats, var det ett javligt fint omrade som var ett reservat med valdigt fa turister och hoga berg. Efter det sa skulle vi forsoka ta oss in till ulanbaatar igen! val nere pa reservatets parkeingsplats sa sag vi en buss, sag ut som en lokalbuss sa vi fragade chaffisen om de skulle till ulanbataar och visst, de skulle dom! Sen fragade vi hur mkt han skulle ha i betalning och da viftade han bort vara pengar och lat oss sitta o vanta pa tills bussen skulle ga. Da fylldes bussen av 20 pers fran swiss development company som tydligen var ute pa en affarsresa och bussen tillhorde dem! men de va inga problem, vi fick aka med och jippi trodde vi! gratis tur, da sparar vi pengar...

Det hela slutade med att alla fran swiss company gick av bussen, men chaffisen holl oss kvar och fragade vart vi skulle, WIHO en gratis tur genom ulan bataar trodde vi igen. da han kom till vart stopp sa fortsatte han dock kora, tog upp sin mobil och skrev 20000 tucruc (19 ganger mer an bussen dit) Sa hells no att vi tankte betala det. Da borjade chaffisen skrika och vifta, han borjade ringa runt till sina vanner antagligen sa da strackte maloue fram en 10tusing, sa oppnade han dorren i farten och vi kunde hoppa av mitt i en korsning...




just nu orkar vi inte skriva mer, for vi har precis legat magsjuka och sovit i 12 timmar, syrran har akt hem och ni kan lasa lite som hon har skrivit pa http://www.resdagboken.se/Web/Apps/Trip/TripPresentation.aspx?id=145&epslanguage=sv&tid=422230&uid=187479   om denna vecka som har gatt, vi kommer skriva om det nar vi e i indien och ar lite piggare:)


Bajkal

Igar var vi till Bajkalsjon, varldens djupaste sjo! Det var en harlig dag med stralande sol & superbra guide. Vi at rokt fisk som lokalbefolkningen fiskar upp och kikade runt. Efter det motte vi upp John och drack ol pa 3litersflaska i Leninparken. Vi kikade pa folk och konstaterade att precis alla ryska tjejer har kortkort och superhoga klackar. Sen akte han mot Mongoliet & vi blev helt plotsligt forkylda och fick feber. Sa idag har vi mest ploppat Ipren och tagit det lugnt. Nu borjar det bli battre & det sibiriska vadret borjar dra in over Irkutskt. Da sager vi byebye Sibirien och hejhej till Mongoliet! 2,5 dygn pa tag vantar innan vi ar framme i Ulanbataar.

Moskva - Irkutsk 5185 KM senare

100 timmars tagresa senare, klev vi av taget i Irkutsk tidigt imorse. Under de har 5185km har vi hunnit dricka manga vodkivodki med diverse ryssar i kupen bredvid oss. Dar bodde John som vi traffade i Moskva, han hade alltid roligt folk i sin hytt. Vi darimot fick en brannskadad & nyopererad mongol som bara kunde saga 'I like tea' pa engelska och som sedan sov (sag dod ut) 20 timmar om dygnet. Men som sagt, i Johns hytt var det livligt. Skonast var en gammal rysk Pilot som forsokte gifta bort sin dotter med John. Han gillade mig sa pa en station hoppade han av & kom sedan tillbaka med rysk champagne, pekade pa mig och sa 'for you'. Man tanker kanske att man oppnar en champagneflaska lite forsiktigt pa ett tag, men nej nej. Alex skadade loss och skot korken rakt upp i taket. Tur att inte barburskan sag det.

I matvag har det mest blivit nudlar & varma koppen pa dagen och en rodbetssoppa i restaurangvagnen pa kvallen. Ena kvallen satt tva englelska soldater som firade av tre ar i Afghanistan med att resa jorden runt. Dom var lite smatt galna. En annan kvall satt det annu galnare mongoler och bjod sa glatt pa konjak & hive-fiveade oss stup i kvarten.

Nu bor vi hemma hos Lena i Irkutsk. Lagenheten ligger mitt i stan & kanns typiskt rysk. Vi beredde oss pa svinkallt men har ar det klarbla himmel & runt 20 grader. Det blir harligt for morgondagens Bajkalutflykt.

 

Nu slnager vi upp ett par bilder fran tagresan, resten far ni vanta pa!
Da drar vi oss mot krogen for att bestalla en biggbirro.

/ J&M



Leaving Moscow

Stockholm - Helsingfors.
En klockren battur med Gurra & Karro. Min och Jockes hytt lag helt i botten och var absolut max 3 kvadrat stor, sa det hela slutade med retlig fest pa A-deck! Hur eller hur, vi hade himla kul! Dagen i Helsingfors bestod mest i att titta pa nergangna knarkare och nar barn kissade dar vi hade parkhang.

Helsingfors - Moskva.
En trang tagresa dar vi fick kanna av trasmaken infor transib. Men enligt de ryska tjejerna vi delade kupe med var detta ett 'very very nice train'. Sa detta ska bli intressant. Jag fick knappt plats i min overslaf...

Nu har vi spenderat en natt i BigBrother-samhallet of Russia. Man blir visiterad innan man kakar lunch och vakter i stora mossor finns precis overallt. Igar gick vi runt, runt hela dagen och sag pa katedraler hit och roda torg dit. Lenins Maousoleum bygger de om eller nagot, sa det var saklart stangt. Vi tyckte mest det var kul att se hur sjukt manga arbetare de har overallt och hur man parkerar bilar i denna stad (helt enkelt dar bilen far plats). Ryssarna ar hittills snalla och ganska hjalpsamma trots en nastan total avsaknad av engelsk kompetens.

Ikvall avgar taget mot Irkutsk. Har tagit en laaang dusch for att ladda upp infor 4 natter pa taget med enbart toakranen att skvatta av sig i. Detta komer att bli KING!

// Maloue

PS.
Val hemma pa hostelet far vi smaka pa att vara de enda fran ett annat land, jag tippar pa att alla som hanger pa varat hostel, faktiskt bor har:) Pa kvallen fick vi ligga o lyssna pa en asnojd ryssjavel som lag och lyssnade igenom alla sina ringsignaler pa sin nya htc "dezzire" som dom sa fint upprepade!
Men det ar frant i mocba, nu gar vi...
//Jocke

RSS 2.0